Buikpijn is een klacht die bij veel mensen voorkomt. Het is vaak erg vervelend en erg pijnlijk en leidt ook nogal eens tot ongerustheid of er iets ergs aan de hand kan zijn. Er zijn veel verschillende oorzaken van buikpijn en een daarvan is spanning die in het lichaam wordt opgebouwd omdat iemand hele hoge eisen aan zichzelf stelt of misschien wel enorm perfectionistisch is.

Onze hersenen staan voortdurend in verbinding met onze darmen en geven signalen af die wij herkennen als bijvoorbeeld hongergevoel, misselijkheid of aandrang tot ontlasting. We kunnen deze signalen niet zelf sturen, maar bekend is dat zij gevoelig reageren op emoties. Denk maar eens aan examenvrees waardoor je vaker moet plassen of je zelfs misselijk voelt.

Perfectionistisch zijn

Als je veel van jezelf eist, als je altijd alles goed wilt doen en dus heel perfectionistisch bent, werkt dat ook door in je emoties. Je lichaam kan dan op een gegeven moment gaan reageren met buikpijn, obstipatie, diarree en zelfs met rugklachten die het gevolg zijn van het stevig samentrekken van je darmen. Het is dan ook heel belangrijk dit patroon bij jezelf te herkennen en te leren soepeler om te gaan met je eigen drang naar perfectionisme. Door jezelf situaties voor te stellen wat je ervan zou vinden als iemand anders een foutje maakt bijvoorbeeld of een steekje laat vallen. Dit heet met een mooi woord ‘omkeren’. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je dat foutje bij die ander helemaal niet zo erg vindt en dat je daar eigenlijk best wel mee zou kunnen leven. Zou je dit foutje dan ook niet gewoon bij jezelf kunnen toestaan?

Whorwell methode

Deze techniek van omkeren is natuurlijk gemakkelijker opgeschreven dan aangeleerd en uitgevoerd. Het vergt wel even tijd en ook begeleiding in een veilige omgeving. Hypnotherapie met behulp van de Whorwell methode is zo’n vorm van begeleiding. Hierbij leer je in drie maanden om te gaan met verandering in het eigen perfectionistische gedrag door het aanleren van andere vaardigheden.

Denk je nu dat jouw buikklachten wel eens gerelateerd kunnen zijn aan jouw perfectionisme, kijk dan eens of hypnotherapie voor jou een oplossing kan zijn. Neem hiervoor contact op met Ans Franken van De Verbinding in Tilburg.

Menu