contactformulier

Het behandelen van cliënten met Prikkelbare Darm Syndroom (P.D.S) is een van mijn specialiteiten. Ik ben Ans Franken van de Verbinding en ik ben 1 van de 50 gediplomeerde hypnotherapeuten die in Nederland werken met de Whorwell methode van de Psycho Academie te Amsterdam. Deze methode wordt ondersteund door de P.D.S. Vereniging en de Maag, Lever en Darm Stichting. Al meer dan acht jaar werk ik succesvol met deze methode. Clienten onvangen ook een persoonlijke CD met suggesties. Zie mijn gastenboek voor de positieve ervaringen van mijn cliënten.

dauw_roos_365x243

P.D.S. klachtenpatroon
In Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen bekend met klachten tengevolge van P.D.S. Veel voorkomende klachten: opgeblazen gevoel, pijn bij het plassen, winderigheid, vaker moeten plassen, buikpijn, pijn bij het vrijen, problemen met stoelgang, hoofdpijn, obstipatie, vermoeidheid,diarree, weinig eetlust, lage rugklachten, slaap problemen.

Wat te doen bij P.D.S.?
Na het stellen van de diagnose of vermoedelijke diagnose door huisarts of specialist, kan men beginnen met het P.D.S. programma. Zonder deze diagnose kan men niet deel nemen.P.D.S. heet ook wel spastische darm, spastisch colon of kom je tegen als I.B.S. iritable bowel system.

Wat zijn de (eventuele) oorzaken van P.D.S.?
Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van verschillende factoren naast een gestoorde beweging van de darm en een extra gevoelige darmwand. Verder speelt voeding een rol. Ook emotionele spanningen en je stemming hebben invloed op je darmbeweging, denk maar aan examenvrees of spanning voor een belangrijk gesprek of gebeurtenis dan moet je ineens vaker naar het toilet. P.D.S. klachten kunnen onder invloed van stress verergeren of zelfs afnemen.

Waarom werkt hypnotherapie bij P.D.S.?
Eerst leg ik u vooraf uit hoe het centrale zenuwstelsel in grote lijnen werkt. Het centrale zenuwstelsel is te verdelen in het perifere- en het autonome zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel is voor de spieren die beweging van ons lichaam mogelijk maakt en alles aanstuurt wat wij doelbewust ondernemen.  Het autonome zenuwstelsel bestaat weer uit het sympathische en het parasympathische systeem. Het sympathische systeem is het noodsysteem, dat in actie komt als het individu wordt bedreigd, een voorbeeld hiervan is een reflexbeweging tengevolge van een pijnprikkel. Het parasympathische systeem doet het tegenovergestelde van het sympathische systeem, zij sturen namelijk de organen aan.

We kennen ook de autonome zenuwen die naar klieren en inwendige organen gaan die we niet bewust kunnen beïnvloeden maar die vaak wel op emoties reageren. Denk maar aan het reeds genoemde examenvrees of die belangrijke gesprek. Dan spelen de zenuwen op zodat je vaker naar het toilet moet.

Opgeslagen emoties met hypnose aanpakken
De emoties zitten opgeslagen in je lichaam en geven dan seintjes aan de hersenen. De hersenen vertalen dit alles negatief en dan vindt er bijvoorbeeld verkramping plaats. Door middel van hypnose werkt men hierop in, de hersenen krijgen andere informatie waardoor de interpretatie anders is dan voorheen en het lichaam vervolgens ook anders reageert. Zo keert de werking van het lichaam weer terug in een normaal gewenst patroon.

Hypnose suggesties op CD bij PDS
Door te werken met een CD met suggesties werkt genoemde ‘herprogrammerings’ proces nog sneller. De CD wordt door uw therpeut Ans Franken op maat gemaakt, dwz er staan alleen suggesties en affirmaties op die afgestemd zijn op uw situatie. U kunt de CD thuis in alle rust gebruiken en het onderbewuste gaat ermee aan de slag. Uzelf hoeft er niets voor de doen, alleen de CD beluisteren!

Methode Whorwell
De duur van deze methode duurt 3 maanden, en ziet er als volgt uit: we beginnen met een intake gesprek waarbij alle informatie wordt verzamelt die nodig is voor het goed kunnen begeleiden van de client. Vervolgens geven we voldoende informatie over het te volgen behandelplan en een korte uitleg over de werking van de darmen.De P.D.S. therapie volgens methode Whorwell is erop gericht dat de client om kan gaan met veranderingen die optreden tijdens de behandelingen en de aan te leren vaardigheden. Door middel van hypnose wordt het probleem als het ware herkadert. Zelfhypnose is hiervan een onderdeel.Ieder persoon is anders, dus ook de behandeling zal voor ieder persoon anders zijn.

Zelf actief meewerken aan herstel
Van iedere client die deelneemt wordt verwacht dat hij of zij actief meewerkt aan het programma, want dan pas is het effect optimaal te noemen. Ook wordt aanbevolen een dagboek aan te leggen omtrent uw voeding, eetpatroon, klachtenpatroon en eventuele medicatie. Regelmaat is hierbij het belangrijkste. En tot slot wordt er geadviseerd om eenmaal per jaar een P.D.S. herhalingssessie te ondergaan.

Menu