Volgens statistieken is een op de vijf mensen hoogsensitief, wat betekent dat deze personen een aangeboren hogere gevoeligheid voor omgevingsprikkels hebben. Hoogsensitiviteit (HSP) is geen stoornis; in plaats van dat je het hebt, ben je het. Toch kan dit veel problemen opleveren. Waar lopen mensen tegenaan die met hoogsensitiviteit te maken hebben?

Introvert en extravert

Niet ieder mens is hetzelfde en dat geldt zeer zeker ook voor mensen die hoogsensitief zijn. Een onderscheid in problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen, heeft deels te maken met wat voor type mens je bent. Ben je introvert of juist extravert. Mensen die extravert zijn, en dus meer naar buiten treden, geven aan dat ze vaak het gevoel hebben niet begrepen of niet serieus genomen te worden. Uitingen als “ik word verkeerd ingeschat”, “ik word niet op waarde ingeschat” of “ik hoor er niet bij” worden vaak gedaan. Bij introverte mensen hoor je minder vaak dat zij kritiek krijgen of ervaren, maar zij zullen ook minder op de voorgrond treden waardoor ze minder opvallen. Waarschijnlijk ervaren zij wel onbegrip, maar lijden ze in stilte.

Lichamelijke klachten

Aan gevoelens zitten emoties vast en die emoties ‘slaan zich op in het lichaam’. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan. In sommige gevallen leiden deze klachten tot een ernstige burn-out en gevoelens van eenzaamheid. Hoogsensitieve mensen zijn vaak mensen die zelf heel goed kunnen luisteren, begrip kunnen tonen en raad kunnen geven. Vragen zij zelf een luisterend oor in retour dan is daar vaak maar beperkt aandacht voor en zijn reacties als “stel je niet aan” of “zo erg is het allemaal niet” eerder regelmaat dan uitzondering. Hierdoor voelt men zich vaak onbegrepen. Hoogsensitieve mensen voelen problemen heviger dan anderen waardoor ze meestal ook emotioneler zijn. Verwerking kost dan ook wat meer tijd, maar is het eenmaal verwerkt, dan is het ook klaar, men blijft er niet in hangen.

Herkenbare ziektebeelden bij HSP

Bij hoogsensitieve mensen komen de volgende ziektebeelden vaker voor:
• Burn-out-klachten
• Hormonale disbalans
• PDS – Prikkelbare Darm Syndroom
• Migraine
• SOLK – somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten

Kan HSP verdwijnen?

Mensen met HSP hebben geen aandoening, ze zijn hoogsensitief, wat betekent dat dit niet kan veranderen. Er zijn wel handvatten aan te reiken om te leren beter met HSP om te gaan. Om emoties beter te sturen en te zorgen dat er minder last ervaren wordt. Misschien moet om rustiger te worden eerst een oud trauma verwerkt worden. Hierna is het waarschijnlijk ook mogelijk rustiger te blijven op het moment dat men zich onbegrepen voelt.

Als je wilt weten of ik hierin iets voor jou kan betekenen, aarzel dan niet en neem contact met De Verbinding in Tilburg.

Menu